Ginekologija


GINEKOLOGIJA >>

U ambulanti ginekološke ordinacije rade specijalisti ginekologije i akušerstva, Prim. dr sc. med. Jadranka Ravić i Dr med. Slavko Arbanas. U okviru ove ambulante rade i dva Savetovališta - Savetovalište za rano otkrivanje raka ženskih polnih organa i dojke i Savetovalište za planiranje porodice.

 • Ginekološki pregledi - ginekološki pregled je prvi i osnovni pregled kod svake žene. Vrši se da bi se utvrdilo prisustvo infekcija, seksualno prenosivih bolesti, promena na jajnicima, materici i vrši se uvek kada žena ima bilo kakav ginekološki problem.
 • Ultrazvučni ginekološki pregledi nam daju dodatna saznanja o izgledu, veličini i eventualnim promenama na jajnicima, materici i jajovodima. Ultrazvučni pregled je neohodna dopuna ginekološkog pregleda. Ovo je razlog zbog čega se, uz klasičan ginekološki pregled, ultrazvuk organa male karlice smatra za standardni postupak prilikom posete ginekologu. Vrši se radi utvrđivanja uzroka bola u karlici, uzroka vaginalnog krvarenja, ispitivanja upalnih procesa u karlici, lociranja spirale, ispitivanja veličine i izgleda kao i debljine zida materice kao i zbog provere bilo kakvih promena koje su utvrđene ginekološkim pregledom. Ginekološki i ultrazvučni pregledi se vrše i u odsustvu tegoba, a u sklopu redovnog, godišnejg sistematskog pregleda žene.
 • Analiza nativnog preparata vaginalnog sekreta
 • Vaginalni i cerviklanii brisevi na bakterije, gljivice, Mikoplazmu, Ureaplazmu i Klamidiju
 • Osnovna dijagnostika steriliteta
 • Utvrđivanje početka klimakterijuma i prevencija tegoba koje se javljaju u ovom periodu života žene. Klimakterijum je period nakon poslednje menstruacije, To je životno doba žene kada dolazi do postepenog gašenja hormonske aktivnosti jajnika. Zbog klimakteričnih tegoba se većina žena i javlja ginekologu. Najčešće su u pitanju napadi vrućine (valunzi), izrazito pojačano znojenje (posebno noću), nervoza, strah, depresija, promene raspoloženja, suvoća kože, kose, noktiju. Poseban problem predstavlja suvoća sluzokože vagine koja uzrokuje bolne odnose. Ovo su tegobe koje žena veoma brzo oseti ali postoje i one koje, kada se dese, mogu da predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, te ih zbog toga treba znati i delovati u smislu njihove prevencije. To su, pre svega, osteoporoza-smanjena gustina gostiju zbog čega kosti postaju krhe i lako lomljive. Osim toga raste i učestalost kardiovaskularnih bolesti -infarkta i moždanog udara. Zbog toga je dužnost svakog ginekologa da svaku ženu upozna sa ovim tegobama kao i da joj da savete za njihovu prevenciju i ujedno da je i upozna s prednostima i nedostacima hormonske supstitucione terapije ukoliko njeno stanje to zahteva


SAVETOVALIŠTE ZA RANO OTKRIVANJE RAKA ŽENSKIH POLNIH ORGANA I DOJKE>>
 • Papa test - (Papanicolaou test) je postupak kod koga se uzimaju ćelije sa površine grlića i iz njegovog kanala za pripremu mikroskopskog preparata, koji se potom pregleda i ocenjuje. Najšire se primenjuje u ginekološkoj kliničkoj praksi. Papa test II grupa označava negativan (normalan) nalaz, III grupa je suspektan (sumnjiv) , a IV i V pozitivan (postoje uočene maligne ćelije) nalaz. On se i danas smatra standardnom skrining metodom, još uvek najefikasnijom u ranom otkrivanju premalignih i ranih malignih promena na grliću materice.
 • Kolposkopski pregled grlića - Kolposkopija je metoda posmatranja grlića materice, vagine i vulve pod raznim uveličanjima sistemom optičkih sočiva uz veštački izvor svetlosti. Neke promene na grliću materice se “golim” okom ne uočavaju, već se jasno vide tek pod kolposkopskim aparatom. Zadatak kolposkopije je da utvrdi da li na grliću postoje promene, ako postoje, kakvog su obima i kvaliteta i da li zahtevaju dodatnu dijagnostiku i lečenje. Treba napomenuti da, ako se utvrdi prisustvo promena na grliću materice, neke od njih ne zahtevaju lečenje (to tzv. “klinički beznačajne promene”).

  Ukoliko su rezultati Papa testa i/ili kolposkopskog pregleda bili pozitivni (znači da ukazuju na prisustvo sumnjive promene), a posebno i ukoliko se planira bilo kakvo lečenje takve promene, osnovni je zahtev da se uzme biopsija sa grlića materice!

 • Biopsija grlića – je medicinski dijagnostički postupak koji podrazumeva uzimanje uzorka tkiva grlića radi dodatne dijagnostike (“uzimanje isečka”) odnosno radi histopatološkog ispitivanja. Histopatološkim pregledom se utvrđuje se da li se u uzorku tkiva nalaze normalne ili izmenjene ćelije. U slučaju prisustva izmenjenih ćelija, ova analiza određuje stepen njihove te izmenjenosti. Ove ćelije su značajne zato što je u njima moguć razvoj karcinoma grlića materice. Stepen nenormalnosti ćelija grlića materice određen histo-patološkim pregledom je osnovni kriterijum za izbor daljeg terapijskog postupka. Prema tome osnovna svrha biopsije jeste da isključi maligne promene na grliću materice, a potom da utvrdi stepen težine prisutne promene. Procedura se obavlja kleštima za biopsiju i skoro je bezbolna (ili vrlo malo bolna), te se može izvoditi u svakodnevnoj praksi u ginekološkoj ambulanti. Za ovu intervenciju nije potrebna anestezija.

 • PAPA TEST, KOLPOSKOPSKI PREGLED I BIOPSIJA GRLIĆA SU TRI METODE KOJE NAM OMOGUĆAVAJU DA SKORO STOPOSTOTNO POSTAVIMO PRAVU DIJAGNOZU PROMENE NA GRLIĆU MATERICE !

 • HPV tipizacija ... uskoro više ...
 • Palpatorni i ultrazvučni pregled dojki i pazuha... uskoro više ...
 • Lečenje promena na grliću materice... uskoro više ...
 • Dijagnostika i lečenje polnih bradavica-kondiloma... uskoro više ...


SAVETOVALIŠTE ZA ISHRANU TRUDNICA, GOJAZNIH I MRŠAVIH OSOBA>>

SAVETOVALIŠTE ZA ISHRANU TRUDNICA, GOJAZNIH I MRŠAVIH OSOBA

U okviru ginekološko-akušerske ordinacija Poliklinike GINAKO, od 01.02.2014. godine počinje sa radom SAVETOVALIŠTE ZA ISHRANU TRUDNICA, GOJAZNIH I MRŠAVIH OSOBA.

Savetovalište vodi Prim. dr sc.med. Jadranka Ravić i Viša medicinska sestra Mira Bajić, dijetetičar-nutricionista.

Zadatak ovog Savetovališta je davanje stručnih i pravilnih medicinskih saveta vezanih za higijensko-dijetetski režim, pre svega, trudnicama, a potom i ostalim pacijentima, sa ciljem uspostavljanja idealne telesne težine, koja ima izuzetno važan uticaj na zdravlje.

Zadatak nutricioniste-dijetetičara, Mire Bajić, je da sastavlja individualne jelovnike, odnosno da izrađuje dijetu prilagođenu zdravstvenom stanju i životnim navikama za svakog pacijenta ponaosob. Dijeta koja se sastavlja može da ima za cilj dobijanje na telesnoj težini, redukciju telesne težine (mršavljenje) ili pak održavanje telesne težine, uz stvaranje zdravih navika u ishrani svakog pojedinca.


GOJAZNOST
Mira Bajić, viši dijetetičar-nutricionosta

Gojaznost je hronična bolest, koju karakteriše nagomilavanje masnih naslaga. Javlja se u svim životnim dobima i predstavlja vodeći zdravstveni problem modernog doba, može se reći da je poprimila epidemijske razmere. Ovo oboljenje nastaje kada dugoročnim konzumiranjem hrane unosimo više kalorija nego što je našem organizmu potrebno. Taj višak kalorija se pretvara u masne naslage, koje nam služe kao rezerve energije. Višak masnih naslaga može da naruši zdravlje i dovede do brojnih komplikacija.

KOMPLIKACIJE GOJAZNOSTI:

 1. Hipertenzija- 30% osoba koje imaju telesnu težinu preko 15 kg od idealne težine imaju povišen arterijski krvni pritisak
 2. Kardiovaskularna i cerebrovaskularna oboljenja
 3. Hiperholesterolemija
 4. Diabetes
 5. Komplikacije u trudnoći: poteškoće sa začećem, pojavu gestatijskog dijabetesa, anemije, proširenja vena na nogama, eklampsija-graviditetna toksikoza koja može da ugrozi i plod i buduću majku
 6. Poremećaji ovulacije kod žena
 7. Poremećaji menstrualniog ciklusa
 8. Karcinomi
 9. Gastritis
 10. Oboljenja žučne kese
 11. Psihički poremećaji

Da bismo se oslobodili viška masnog tkiva, treba da unosimo manje kalorija nego što potrošimo u toku svakodnevnih aktivnosti. To se postiže posebnim dijetetskim režimom i uvođenjem fizičke aktivnosti. Jedino tako organizam može pokrenuti razgradnju masnih rezervi.

Smanjenjem telesne težine za 10% gojazne osobe:

 1. Smanjuju krvni pritisak za 10mmHg
 2. Smanjuju rizik za nastanak dijabetesa preko 50%
 3. Smanjuju ukupni holesterol za 1%
 4. Smanjuju LDL (loš) holesterol i do 15%
 5. Smanjuju trigliceride i do 30%
SAVETOVALIŠTE ZA PLANIRANJE PORODICE >>

 • Savetovalište za kontracepciju
  • KONTRACEPTIVNE TABLETE
  • ZABLUDE I ISTINE O KONTRACEPTIVNIM TABLETAMA

   1. UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA DOVODI DO POVEĆNJA TELESNE MASE
    ISTINA: Kontraceptivne pilule na povećanje telesne mase dokazano je utiču isto kao i druge metode kontracepcije.
   2. HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SU ŠTETNE PO ZDRAVLJE
    ISTINA: Ukoliko zdrava žena, bez prisutnih faktora rizika, upoterbljava pilule, njihov efekat na zdravlje je mnogo veči nego mogući rizici. Količina hormona u pilulama je minimalna a njihov sastav je vrlo sličan polnim hormonima koje luče jajnici.
   3. UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA IZAZIVA POREMEĆAJ MENSTRUALNOG CIKLUSA, POJAVU MASNE KOŽE I POJAČANU MALJAVOST
    ISTINA: Menstrualno krvarenje je manje obilno i manje bolno, ciklus je ujednačen i predvidljiv, koža je čistija i nežnija i ne dolazi do pojačane maljavosti.
   4. HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA
    ISTINA: Upotreba kontraceptivnih pilula pruža značajan stepen zaštite od pojave raka jajnika i endometrijuma ( sluzokože materice ). Pošto smo svi izloženi riziku pojave raka, pilula ne povećava ovaj rizik.
   5. HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA DOJKE
    ISTINA: Rak dojke se češće javlja kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, mada nema dokaza da sam pilula dovodi do toga ili su korisnice pilule češće puta pregledana i da je karcinom dojke dijagnostikovan u ranoj fazi. Smatra se da je korist od pilula veća nego šro je rizik od pojave raka dojke jer se otklanjaju rizici od neplanirane trudnoće i abortusa.
   6. HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK ZA POJAVU NEPLODNOSTI
    ISTINA: Pilula povoljno utiče na plodnost žene jer smanjuje rizik od pojave infekcije i zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmaterične trudnoće , endometrioze, cista na jajnicima.
   7. UPOTREBA HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE MORA SE PREKINUTI NEKOLIKO MESECI PRE TRUDNOĆE
    ISTINA: Ne mora se čekati nekoliko meseci posle upotrebe pilula da se ostane u drugom stanju, trudnoća će se normalno razvijati i ako nastane u prvom mesecu nakon prestanka upotrebe pilila.
   8. POTREBNO JE PRAVITI PAUZE U KORIŠĆENJU KONTRACEPTIVNE PILULE
    ISTINA: Pilulu možete bez pauze koristiti godinama. Pauze u korišćenju ne koriste ničemu osim što povećavaju rizik od neželjene trudnoće.
   9. PRE ZAPOČINJANJA ILI TOKOM KORIŠĆENJA PILULE TREBA RADITI ANALIZE KRVI
    ISTINA:Nisu potrebne analize krvi da bi ste koristili pilule, ali je zato neophodan opšti i ginekološki pregled uz merenje krvnog pritiska i proveru stanja krvnih sudova a zabraniti upotrebu cigareta. Ginekološke kontrolne preglede raditi jednom do dva puta godišnje.
   10. 10. HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SE MOGU KORISTITI SAMO U ODEREĐENOJ STAROSNOJ GRUPI
    ISTINA:Pilule se mogu koristiti od menarhe do menopauze, tj. od prve do poslednje menstruacije, tokom celog reproduktivnog perioda žene, dugi niz godina.


  • SPIRALE – INTRAUTERINI ULOŽAK (IUU)
  • INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA – SPIRALA

   • To je metod kontracepcije koji se zasniva na postavljanju malog, savitljivog umetka (Spirala, Intrauterini uložak – IUD, “Intrauterine device”) od plastične mase u šupljinu materice. Spirala je svojim oblikom prilagođena unutrašnjosti materice. Obložena je žičicom od plemenitog metala (najčešće bakar,ređe srebro). Trajnost i pouzdanost intrauterinog uloška je uglavnom 5 godina (zavisi od tipa spirale).
   • Mehanizam delovanja ovih spirala se zasniva se na nespecifičnoj reakciji na prisustvo stranog tela u šupljini materice i mehaničkoj smetnji u procesu implantacije (smeštanja) oplođene jajne ćelije. Osim toga, ova vrsta spirala, dovodi do promena i u sluzi grlića materice koja smanjuje pokretljivost spermatozoide, što dodatno doprinosi kontraceptivnom efektu.
   • Danas su nam na raspolaganju i “hormonske spirale” (MIRENA) koje, osim već opisane lokalne reakcije u šupljini materice, značajnije utiču na zgušnjavanje sluzi u kanalu grlića materice koja potom postaje nepropusna za spermatozoide. Ova vsrta spirale predstavlja poseban napredak u razvoju spirala. Ona otpušta hormon levonorgestrel zbog koga ova vrsta spirale, osim izvanrednog kontraceptivnog efekta, pruža i odlične nekontracepcijske efekte - krvarenja se smanjuju pri čemu je ovulacija održana, ne postoji uticaj na metabolizam šećera i masnoća, ne utiče na krvni pritisak, funkciju jetre ni na koagulacijske mehanizme. Postoje podaci u literaturi da ona smanjuje rizik oblevanja od raka endometrijuma (sluzokože materice).
   • Intrauterina kontracepcija najprikladnija je za žene koje su rodile barem jednom i imaju stabilnu polnu vezu. Za većinu tih žena je podesna klasična spirala (“bakarne, srebrne spirale”). Za žene koje imaju obilna krvarenja, bolne menstruacije ili miome veoma je pogodna hormonska spirala Mirena.

   Na kraju je važno znati dve stvari:

   1. za sve žene koje planiraju spiralu, kao metod sprečavanja neželjene trudnoće, ili je pak već imaju je OBAVEZAN SISTEMATSKI GINEKOLOŠKI PREGLED JEDNOM GODIŠNJE, bez obzira da li imaju ili nemaju tegobe ginekološke prirode
   2. BILO KOJI METOD KONTRACEPCIJE (spirala, tablete) JE BOLJI PO ZDRAVLJE SVAKE ŽENE u reproduktivnom periodu OD METODE NASILNOG PREKIDA NEŽELJENE TRUDNOĆE (pobačaj, kiretaža)
 • Prekidi trudnoće do navršenih 10 nedelja... uskoro više ...