Hirurgija/Ortopedija


U Poliklinici Ginako mogu da se obave pregledi iz oblasti ORTOPEDIJE, TRAUMATOLOGIJE I DEČIJE HIRURGIJE, koje obavlja dr med. LAZAR PANIŠIĆ:

  • dijagnostika i konzervativno lečenje deformiteta vrata, grudnog koša, kičmenog stuba, kukova, kolena, stopala
  • kontrola i ambulantno praćenje operisane dece iz oblasti abdominalne hirurgije i dečije traumatologije
  • kontrola i ambulantno praćenje i lečenje preloma operisanih ortopedskih bolesnika
  • stopala - PEV, Metarsus vagus, planovagus... – korektivne longete i cipele
  • dijagnostika i lečenje upalnih procesa na zglobovima i mekim tkivima
  • operativno lečenje kožnih i mekotkivnih tumora i promena u lokalnoj anesteziji (masna tkiva, mladeži, urasli nokti..)
  • ultrazvučni pregled kukova kod beba

Kukovi kod beba se razvijaju tokom trudnoće, a svaki pokret nogu koji beba napravi produbljuje čašice. Ukoliko su bebi čašice nedovoljno produbljene, glavica butne kosti ne može dobro da legne i može doći do iščašenja, pa se takvi kukovi nazivaju „nezreli“. Bilo bi najbolje da prvi ultrazvučni pregled bebinih kukova uradi ortoped u prva tri meseca života, da bi se na vreme ustanovilo da li su kukovi „zreli“, jer se samo tako mogu dijagnostikovati razvojni poremećaj kuka već na rođenju. Ortoped tom prilikom obavi i klinički pregled bebinih kukova. Sa napredovanjem uzrasta deteta mogućnost izlečenja bez komplikacija se smanjuje.

Ultrazvučni pregled kukova se obavlja tako što se beba položi bočno, prvo na jednu pa na drugu stranu, kako bi joj lekar uradio ultrazvuk. Pregled traje vrlo kratko i za bebu nije ni malo neprijatan. Neke bebe se radjaju sa delimično „zrelim“ kukovima, ali se u naredna tri meseca pravilnim povijanjem i vežbama, čašice vrlo uspešno produbljuju. Ortoped pre ultrazvučnog pregleda obavi i klinički pregled bebinih kukova.Ukoliko na prvom ultrazvuku ortoped ustanovi da su kukovi „nezreli“, preporučiće vam da nastavite sa širokim povijanjem i vežbicama, a ako je stepen deformiteta veći, bebe treba da nose kaiševe. Ortoped će vam reći kada opet da dođete na kontrolu. Bebama se kukovi razvijaju do 18 meseci života, tako da najveći broj dece, koja su rođena sa „nezrelim“ kukovima, kasnije nemaju nikakve probleme.