Trudnoća (akušerstvo)


Možemo slobodno da kažemo da trudnoća predstavlja jedan od najvažnijih i najosetljivijih perioda žene tokom koga ona proživljava brojne psihofizičke promene. Zbog toga je naš narod i nazvao ovaj period “drugo stanje”.

Tokom ovog perioda posebno je izražena briga, kako za buduću majku tako i za njeno dete i to pre svega od strane supruga ali i od strane uže i šire porodice i prijatelja.

ZBOG TOGA SE U AKUŠERSKOJ ORDINACIJI POLIKLINIKE GINAKO POSEBNA PAŽNJA POKLANJA OVOM PERIODU SVAKE ŽENE-TRUDNICE.

Savesnost, iskustvo i stalna obnova medicinskog znanja ginekologa u Poliklinici Ginako su garant da će svakoj trudnici koja kontroliše trudnoću u ovoj ustanovi biti pružena stručna usluga sa ciljem sprečavanja (prevencije) i ranog otkrivanja problema kako u rastu i razvoju bebe tako i problema vezanih za zdravstveno stanje buduće majke.

O trudnicama i njihovim bebama u akušerskoj ordinaciji Poliklinike vode računa specijalisti ginekologije i akušerstva Prim dr sc med Jadranka Ravić i Dr med Slavko Arbanas i akušerska sestra Nada Milunović.
Psiho-fizička priprema trudnica za porođaj – „Škola za trudnice">>

ŠKOLA ZA TRUDNICE GINEKOLOŠKO-AKUŠERSKE ORDINACIJE POLIKLINIKE “GINAKO” u RUMI

Sa psihofizičkom pripremom za porođaj trudnice započinju od 24-te nedelje trudnoće, a najkasnije do 28-30 nedelje trudnoće. Potrebna je saglasnost nadležnog ginekologa, koji će potvrditi da je kod trudnice grlić čvrst i zatvoren i da nema kontrakcija. U protivnom, ako nije indikovano strogo mirovanje, trudnica se ne uključuje u fizički program vežbi već samo u vežbe disanja i relaksacije. Škola obuhvata 10-14 časova i trebalo bi da se završi do kraja 37 nedelje trudnoće. Od tada pa do porođaja se rade samo fizičke vežbe za trudnice. Časovi obuhvataju teorijska predavanja i fizičku pripremu trudnica za porođaj: vežbe za cirkulaciju i međicu i vežbe opuštanja i disanja. Vežbe spuštanja bebe i napinjanja se rade od 37 nedelje trudnoće.

Svim trudnicama sa normalnom trudnoćom je dozvoljeno da vežbaju. Trudnice sa visokorizičnom trudnoćom rade prilagođene vežbe. Shvatanje trudnoće kao bolest i trudnice kao bolesnika, suviše nežnog da se popne uz stepenice ili ponese torbu sa pijace danas je zastarelo. Umerene i pravilne fizičke aktivnosti ne mogu da dovedu do prevremenog porođaja niti mogu škoditi trudnici, već samo mogu biti blagotvorne za buduće majke i njihove bebe.

Tokom školice trudnice dobijaju, za njih, važne informacije kako bi što aktivnije sarađivale u porođaju, a to su: koji je pravi trenutakt za polazak u porodilište, kako razlikovati prave od pripremnih porođajnih kontrakcija, kroz procedure se sprovode nad njima u porodilištu, u kojoj fazi porođaja se nalaze, kako sebi da olakšaju i pomognu svojoj bebi.

Praksa ove školice je da, se obiđe porodilište i odeljenje sa bebama kako bi trudnice videle gde će se porađati. Cilj je da trudnice budu što opuštenije kada dođu na porođaj, jer znaju kako tamo sve izgleda. Nekada i na izgled banalne informacije kao što su, gde će držati svoje lične stvari koje ponesu ili da li će videti medicinsko osoblje dok leže na stolu mogu znatno da utiču na osećaj sigurnosti.

Školu vodi ginekolog-akušer, Pri.dr sc. med. Jadranka Ravić i akušerska sestra, Nada Milunović. Osmišljena je po uzoru na školu za trudnice sa dugogodišnjom i uspešnom tradicijom u Domu zdravlja “Zmaj Ognjena Vuka” u Novom Sadu, od koje je ginekološko-akušerska ordinacija Poliklinike „GINAKO” i dobila sertifikat za sprovođenje školice.

Drage trudnice,

pročitajte «PRVO PISMO MOJOJ MAMI», koje je preuzeto iz knjige «Životne krize , prevencija i prevazilaženje», našeg poznatog psihologa, Jelene Vlajković.
Nakon toga odlučite da li ćete već tokom trudnoće pokušati da razumete i pomognete svojoj bebi i Vama. Psiho-fizičku pripremu trudnica za porođaj u našoj školi mogu da pohađaju sve trudnice, bez obzira kod kog ginekologa kontrolišu svoju trudnoću.

S poštovanjem,
Prim. dr sci.med. Jadranka Ravić


PRVO PISMO MOJOJ MAMI

Prošlo je tek nekoliko dana kako smo se upoznali. U stvari, kada bolje razmislim, naše upoznavanje počelo je mnogo, mnogo ranije. Već devet meseci nepogrešivo osećamo jedno drugo: ti moje pokrete, ja tvoju zabrinutost, nezadovoljstvo, napetost, sreću, spokojstvo.

Sada smo se, konačno, sreli. Da li te je susret sa mnom malo razočarao? Priznajem, nisam bucmasta, plavooka i plavokosa beba koja se viđa u televizijskim reklamama. Nisam takva, ali sam tvoja beba i od sada započinjemo život zajedno.Vreme je da počnemo da se upoznajemo. Pred nama je dug period tokom koga ćemo otkrivati jedno drugo. Oboje moramo biti strpljivi. Ponekad nećeš razumeti moj plač. Možda ćeš se ljutiti. Ponekad ćeš se osećati krivom jer nisi u stanju da me odmah razumeš. Molim te, imaj strpljenja. Da bi se dve osobe srele i otkrile jedna drugu potrebni su dani, meseci, godine...

Ja ću tebe upoznavati preko topline koja zrači iz tvojih ruku, naručja, glasa. Preko tebe ću upoznavati svet. Zato nemoj ćutati dok mi prilaziš. Tepaj mi, govori nežne, lepe reči. Pevuši. Sve to potrebno mi je isto toliko koliko i hrana koju mi budeš davala, čista posteljina, provetrena soba.

Prvih meseci bićeš ceo moj svet. Ako me uzmeš u naručje da bi me nahranila, čini to toplo i nežno. Nemoj biti nestrpljiva. Nekim bebama potrebno je desetak minuta da utole glad, drugima mnogo, mnogo više. Upoznaj moj ritam. Kratak predah na tvojim grudima znači mi isto toliko koliko i mleko koje mi daješ. Ako me hraniš na bočicu, nemoj mi je davati kroz ogradu kreveca. Možda je tako jednostavnije i brže, ali meni si potrebna baš ti i toplina koja zrači iz tvog naručja.

Kada dođemo kući, tih prvih dana biće puno ljudi oko nas. Naročito žena koje oko beba znaju više. Ali, bez obzira na to, dopusti muškarcu koji mi je otac da bude pored mene. Možda je on nespretan u povijanju beba, ali to mi, veruj, neće smetati. Mnogo je važnije da me tata upozna tih prvih dana i da svi zajedno, što pre, postanemo porodica.

Ako me kod kuće čeka još jedno malo biće, to, naravno, komlikuje stvari. Naročito tebi koja ćeš morati da se boriš sa njegovom ljubomorom i ljutnjom. Ljubomora je teško iskustvo i ne može da se razreši preko noći. Potrudi se da brigu o meni podeliš sa tim malim bićem. Poslove oko mene radite zajedno. Biće to sporije, iscrpljujuće za tebe, ali to je jedini način da nas približiš jedno drugom i omogućiš nam da se zavolimo.

Biće tu mnogo problema. Niko nas nikada nije učio kako da budemo uspešni i dobri roditelji. A to je nešto što svako želi. Prvi korak u tom učenju je tvoja spremnost da me osetiš, čuješ, upoznaš i prihvatiš.Učinimo te prve korake zajedno...

«Životne krize , prevencija i prevazilaženje»,
Jelena Vlajković, psiholog
Utvrđivanje trudnoće >>

Utvrđivanje trudnoće – vrši se ultrazvučnim pregledom kako bi se što preciznije utvrdila:

 • starost i vitalnost trudnoće,
 • verovatan termin porođaja (VTP).
 • višeplodna trudnoća – blizanci, trojke

kao i zbog utvrđivanja patoloških stanja u ranoj trudnoći kao što su:

 • sponatni pobačaj
 • uginuće ploda
 • vanmaterična trudnoća

Redovan mesečni nadzor nad tokom trudnoće – trudnoća se računa od prvog dana poslednje menstruacije i traje 9 kalendarskih meseci, odnosno 40 nedelja. Ginekolozi dele trudnoću u tri perioda (trimestra).

Prvi trimestar traje do pune 15. nedelje trudnoće i u u ovom periodu se stvaraju organi bebe. Krajem prvog trimestra kada su organi formirani, beba počinje da raste u dužinu i da dobija na težini. Drugi trimestar obuhvata razdoblje od 16-27. nedelje, a treći od 28-40. nedelje trudnoće.

Ukoliko je trudnoća urednog toka i bez komplikacija uobičajeno je da buduća mama dolazi na kontrole jednom mesečno, što se praktikuje i u Poliklinici Ginako. Od 37 nedelje trudnoće (tada trudnica ulazi u 9 mesec) kontrole su jednom nedeljno o čemu će biti govora u delu o kardiotokografiji.

Redovan mesečni nadzor nad tokom trudnoće podrazumeva kontrolu kako trudnice tako i njene bebe. Svaki mesečni dolazak trudnice kod svog ginekologa predstavlja jednu vrstu uzajamne saradnje, obavlja se detaljan razgovor o svim pitanjima koje muče buduću majku i uspostavljaju se, ne retko, prisni ali profesionalni odnosi između ginekologa i njegove trudnice

U svetlu ovakve saradnje u Poliklinici Ginako se vrši kontrola:

 • telesne mase trudnice,
 • arterijskog krvnog pritiska,
 • laboratorijskih nalaza (krvna slika, urin, gvožđe, šećer u krvi, a po potrebi i didatne analize),
 • vaginalnog sekreta,
 • stanja grlića materice,
 • psihičkog stanja trudnice
 • stanja ploda ultrazvučnim pregledima (o čemu će više reči biti u delu o ultrazvučnim pregledima trudnica)


Ultrazvučni pregledi trudnica>>

Ultrazvučni pregledi trudnica- odnosno ploda (fetalna ultrasonografija)- ovo je rutinska metoda neškodljiva za bebu i majku. Ona danas predstavlja i prvi kontakt buduće majke i oca sa svojom bebom koji veoma često bude toliko dirljiv da izazove suze budućih roditelja (pa i mene lično kao ginekologa, primedba dr Jadranke Ravić), ali češće izazove veseo i razdragan smeh.

U akušerskoj ordinaciji Poliklinike Ginako, budući roditelji uvek dobijaju i ultrazvučne snimke za svoj porodični album.

Akušerska ordinacija Poliklinike Ginako u okviru redovnih mesečnih ultrazvučnih pregleda trudnica pruža sledeće usluge:

 • starost i vitalnost trudnoće
 • broj fetusa
 • merenje dužine fetusa
 • merenje veličine nabora kože na bebinom vratiću (nuhalna translucencija – NT)
 • merenje dužine bebine nosne kosti
 • ispitivanje morfologije ploda
 • određivanje pozicije ploda
 • određivanje biometrijskih parametara ploda na osnovu kojih se utvrđuje da li beba dobro napreduje ili pak zaostaje u rastu
 • uvid u količinu i kvalitet plodove vode
 • uvid u veličinu, građu i lokaciju posteljice
 • uvid u građu pupčanika
 • procenu kvaliteta grlića materice
 • određivanje vitalnosti ploda u kasnijoj trudnoći (pokreti ekstremiteta, disanje, sračni rad)

a i patološka stanja vezana za razvoj trudnoće i ploda:

 • dijagnostiku vanmaterične trudnoće
 • spontanog pobačaja
 • utrvđivanje prisustva anomalija karakterističnih za odgovarajući period trudnoće


Redovan mesečni nadzor nad tokom trudnoće >>... uskoro više ...

Intenzivan nadzor nad visoko rizičnim trudnoćama >>... uskoro više ...

Konsultativni („ekspertni“) ultrazvučni pregledi trudnica>>... uskoro više ...

Biohemijski skrining trudnica – skrining hromozomopatija>> ... uskoro više ...

Kardiotokografija – CTG>>... uskoro više ...

Utvrđivanje rizika od prevremenog porođaka>>... uskoro više ...