PONEDELJAK – PETAK 08:30-14:00 I 17:00-19:00022 472 383TC ATRIJUM, GLAVNA 176, 22400, RUMA


PSIHO-FIZIČKA PRIPREMA TRUDNICA ZA POROĐAJ – “ŠKOLA ZA TRUDNICE“

skolica za trudniceU okviru ginekološko-akušerske ordinacije Poliklinike GINAKO, od prošle godine ponovo je počela sa radom   “ŠKOLA ZA TRUDNICE”.

Školu vodi Prim. dr sc.med. Jadranka Ravić, akušerska sestra Nada Milunović i medicinska sestra Nikolina Dragomirović. Osmišljena je po uzoru na školu za trudnice sa dugogodišnjom i uspešnom tradicijom Doma zdravlja  Zmaj Ognjena Vuka” u Novom Sadu, od koje je ginekološko-akušerska ordinacija Poliklinike “GINAKO” dobila sertifikat za sprovođenje školice.

Sve trudnice će biti u prilici da dobiju najvažnije informacije o svojoj trudnoći, porođaju, dojenju, kupanju kao i prvim bebinim danima. Našu “Školicu” mogu da pohađaju sve trudnice, bez obzira gde i kod koga kontrolišu svoju trudnoću.

S tim trudnicama sa normalnom trudnoćom je dozvoljeno da vežbaju. Trudnice sa visokorizičnom trudnoćom rade prilagođene vežbe. Shvatanje trudnoće kao bolest i trudnice kao bolesnika, suviše nežnog da se popne uz stepenice ili ponese torbu sa pijace danas je zastarelo. Umerene i pravilne fizičke aktivnosti ne mogu da dovedu do prevremenog porođaja niti mogu škoditi trudnici, već samo mogu biti blagotvorne za buduće majke i njihove bebe.

Drage trudnice,

pročitajte «PRVO PISMO MOJOJ MAMI», koje je preuzeto iz knjige «Životne krize , prevencija i prevazilaženje», našeg poznatog psihologa, Jelene Vlajković. Nakon toga odlučite da li ćete već tokom trudnoće pokušati da razumete i pomognete svojoj bebi i Vama.

S poštovanjem,

Prim. dr sci.med. Jadranka Ravić

spec. ginekologije i akušerstva

PRVO PISMO MOJOJ MAMI

Prošlo je tek nekoliko dana kako smo se upoznali. U stvari, kada bolje razmislim, naše upoznavanje počelo je mnogo, mnogo ranije. Već devet meseci nepogrešivo osećamo jedno drugo: ti moje pokrete, ja tvoju zabrinutost, nezadovoljstvo, napetost, sreću, spokojstvo.

Sada smo se, konačno, sreli. Da li te je susret sa mnom malo razočarao? Priznajem, nisam bucmasta, plavooka i plavokosa beba koja se viđa u televizijskim reklamama. Nisam takva, ali sam tvoja beba i od sada započinjemo život zajedno.Vreme je da počnemo da se upoznajemo. Pred nama je dug period tokom koga ćemo otkrivati jedno drugo. Oboje moramo biti strpljivi. Ponekad nećeš razumeti moj plač. Možda ćeš se ljutiti. Ponekad ćeš se osećati krivom jer nisi u stanju da me odmah razumeš. Molim te, imaj strpljenja.  Da bi se dve osobe srele i otkrile jedna drugu potrebni su dani, meseci, godine…

Ja ću tebe upoznavati preko topline koja zrači iz tvojih ruku, naručja, glasa. Preko tebe ću upoznavati svet. Zato nemoj ćutati dok mi prilaziš. Tepaj mi, govori nežne, lepe reči. Pevuši. Sve to potrebno mi je isto toliko koliko i hrana koju mi budeš davala, čista posteljina, provetrena soba.

Prvih meseci bićeš ceo moj svet. Ako me uzmeš u naručje da bi me nahranila, čini to toplo i nežno. Nemoj biti nestrpljiva. Nekim bebama potrebno je desetak minuta da utole glad, drugima mnogo, mnogo više. Upoznaj moj ritam. Kratak predah na tvojim grudima znači mi isto toliko koliko i mleko koje mi daješ. Ako me hraniš na bočicu, nemoj mi je davati kroz ogradu kreveca. Možda je tako jednostavnije i brže, ali meni si potrebna baš ti i toplina koja zrači iz tvog naručja.

Kada dođemo kući, tih prvih dana biće puno ljudi oko nas. Naročito žena koje oko beba znaju više. Ali, bez obzira na to, dopusti muškarcu koji mi je otac da bude pored mene. Možda je on nespretan u povijanju beba, ali to mi, veruj, neće smetati. Mnogo je važnije da me tata upozna tih prvih dana i da svi zajedno, što pre, postanemo porodica.

Ako me kod kuće čeka još jedno malo biće, to, naravno, komlikuje stvari. Naročito tebi koja ćeš morati da se boriš sa njegovom ljubomorom i ljutnjom. Ljubomora je teško iskustvo i ne može da se razreši preko noći. Potrudi se da brigu o meni podeliš sa tim malim bićem. Poslove oko mene radite zajedno. Biće to sporije, iscrpljujuće za tebe, ali to je jedini način da nas približiš jedno drugom i omogućiš nam da se zavolimo.

Biće tu mnogo problema. Niko nas nikada nije učio kako da budemo uspešni i dobri roditelji. A to je nešto što svako želi. Prvi korak u tom učenju je tvoja spremnost da me osetiš, čuješ, upoznaš i prihvatiš.Učinimo te prve korake zajedno.

«Životne krize , prevencija i prevazilaženje»,

Jelena Vlajković, psiholog


NEW-logo-Ginako-5

Već 24 godine je
NAŠA MISIJA - ljubaznost – prijatan ambijent
NAŠA VIZIJA - lična medicinska edukacija
tačna dijagnoza – ispravno lečenje
NAŠ CILJ - naš zaštitni znak – zadovoljan pacijent

Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara

Održavanje sajta

© Poliklinika Ginako 2024. Sva prava zadržana