PONEDELJAK – PETAK 08:30-14:00 I 17:00-19:00022 472 383TC ATRIJUM, GLAVNA 176, 22400, RUMA


SAVETOVALIŠTE ZA PLANIRANJE PORODICE

Savetovaliste za planiranje porodice 1. KONTRACEPTIVNE TABLETE

ZABLUDE I ISTINE O KONTRACEPTIVNIM TABLETAMA

 • UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA DOVODI DO POVEĆNJA TELESNE MASE
  ISTINA:Kontraceptivne pilule na povećanje telesne mase dokazano je utiču isto kao i druge metode kontracepcije.
 • HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SU ŠTETNE PO ZDRAVLJE
  ISTINA:Ukoliko zdrava žena, bez prisutnih faktora rizika, upoterbljava pilule, njihov efekat na zdravlje je mnogo veči nego mogući rizici. Količina hormona u pilulama je minimalna a njihov sastav je vrlo sličan polnim hormonima koje luče jajnici.
 • UPOTREBA KONTRACEPTIVNIH PILULA IZAZIVA POREMEĆAJ MENSTRUALNOG CIKLUSA, POJAVU MASNE KOŽE I POJAČANU MALJAVOST
  ISTINA:Menstrualno krvarenje je manje obilno i manje bolno, ciklus je ujednačen i predvidljiv, koža je čistija i nežnija i ne dolazi do pojačane maljavosti.
 • HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA 
  ISTINA:Upotreba kontraceptivnih pilula pruža značajan stepen zaštite od pojave raka jajnika i endometrijuma ( sluzokože materice ). Pošto smo svi izloženi riziku pojave raka, pilula ne povećava ovaj rizik.
 • HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK POJAVE RAKA DOJKE
  ISTINA:Rak dojke se češće javlja kod žena koje koriste kontraceptivne pilule, mada nema dokaza da sam pilula dovodi do toga ili su korisnice pilule češće puta pregledana i da je karcinom dojke dijagnostikovan u ranoj fazi. Smatra se da je korist od pilula veća nego šro je rizik od pojave raka dojke jer se otklanjaju rizici od neplanirane trudnoće i abortusa.
 • HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE POVEĆAVAJU RIZIK ZA POJAVU NEPLODNOSTI
  ISTINA:Pilula povoljno utiče na plodnost žene jer smanjuje rizik od pojave infekcije i zapaljenja unutrašnjih polnih organa, vanmaterične trudnoće , endometrioze, cista na jajnicima.
 • UPOTREBA HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE MORA SE PREKINUTI NEKOLIKO MESECI PRE TRUDNOĆE
  ISTINA:Ne mora se čekati nekoliko meseci posle upotrebe pilula da se ostane u drugom stanju, trudnoća će se normalno razvijati i ako nastane u prvom mesecu nakon prestanka upotrebe pilila.
 • POTREBNO JE PRAVITI PAUZE U KORIŠĆENJU KONTRACEPTIVNE PILULE
  ISTINA:Pilulu možete bez pauze koristiti godinama. Pauze u korišćenju ne koriste ničemu osim što povećavaju rizik od neželjene trudnoće.
 • PRE ZAPOČINJANJA ILI TOKOM KORIŠĆENJA PILULE TREBA RADITI ANALIZE KRVI
  ISTINA:Nisu potrebne analize krvi da bi ste koristili pilule, ali je zato neophodan opšti i ginekološki pregled uz merenje krvnog pritiska i proveru stanja krvnih sudova a zabraniti upotrebu cigareta. Ginekološke kontrolne preglede raditi jednom do dva puta godišnje.
 • HORMONSKE KONTRACEPTIVNE PILULE SE MOGU KORISTITI SAMO U ODEREĐENOJ STAROSNOJ GRUPI
  ISTINA:Pilule se mogu koristiti od menarhe do menopauze, tj. od prve do poslednje menstruacije, tokom celog reproduktivnog perioda žene, dugi niz godina.
 1. INTRAUTERINA KONTRACEPCIJA – SPIRALA, INTRAUTERINI ULOŽAK (IUU)

To je metod kontracepcije koji se zasniva na postavljanju malog, savitljivog umetka (Spirala, Intrauterini uložak – IUD, “Intrauterine device”) od plastične mase u šupljinu materice. Spirala je svojim oblikom prilagođena unutrašnjosti materice. Obložena je žičicom od plemenitog metala (najčešće bakar,ređe srebro). Trajnost i pouzdanost intrauterinog uloška je uglavnom 5 godina (zavisi od tipa spirale). Mehanizam delovanja ovih spirala se zasniva se na nespecifičnoj reakciji na prisustvo stranog tela u šupljini materice i mehaničkoj smetnji u procesu implantacije (smeštanja) oplođene jajne ćelije. Osim toga, ova vrsta spirala, dovodi do promena i u sluzi grlića materice koja smanjuje pokretljivost spermatozoide, što dodatno doprinosi kontraceptivnom efektu.

Danas su nam na raspolaganju i “hormonske spirale” (MIRENA) koje, osim već opisane lokalne reakcije u šupljini materice, značajnije utiču na zgušnjavanje sluzi u kanalu grlića materice koja potom postaje nepropusna za spermatozoide. Ova vsrta spirale predstavlja poseban napredak u razvoju spirala. Ona otpušta hormon levonorgestrel zbog koga ova vrsta spirale, osim izvanrednog kontraceptivnog efekta, pruža i odlične nekontracepcijske efekte – krvarenja se smanjuju pri čemu je ovulacija održana, ne postoji uticaj na metabolizam šećera i masnoća, ne utiče na krvni pritisak, funkciju jetre ni na koagulacijske mehanizme. Postoje podaci u literaturi da ona smanjuje rizik oblevanja od raka endometrijuma (sluzokože materice).

Intrauterina kontracepcija najprikladnija je za žene koje su rodile barem jednom i imaju stabilnu polnu vezu. Za većinu tih žena je podesna klasična spirala (“bakarne, srebrne spirale”). Za žene koje imaju obilna krvarenja, bolne menstruacije ili miome veoma je pogodna hormonska spirala Mirena.

Na kraju je važno znati dve stvari:

za sve žene koje planiraju spiralu, kao metod sprečavanja neželjene trudnoće, ili je pak već imaju je OBAVEZAN SISTEMATSKI GINEKOLOŠKI PREGLED JEDNOM GODIŠNJE, bez obzira da li imaju ili nemaju tegobe ginekološke prirode

BILO KOJI METOD KONTRACEPCIJE (spirala, tablete) JE BOLJI PO ZDRAVLJE SVAKE ŽENE u reproduktivnom periodu OD METODE NASILNOG PREKIDA NEŽELJENE TRUDNOĆE (pobačaj, kiretaža)

 1. PREKIDI TRUDNOĆE DO NAVRŠENIH 10 NEDELJA – prekid trudnoće (“abortus”) je, takođe, način planiranja porodice ali po zdravlje žene, najneadekvatniji, obzirom da nosi sa sobom realne medicinske rizike. Poliklinika ima dozvolu od Ministarstva zdravlja RS za ove intervencije, ali se svim ženama preporučuje da se odluče za jednu od kontraceptivnih mera kao zaštitu od neželjene trudnoće, a ne da izbor bude prekid trudnoće.

NEW-logo-Ginako-5

Već 24 godine je
NAŠA MISIJA - ljubaznost – prijatan ambijent
NAŠA VIZIJA - lična medicinska edukacija
tačna dijagnoza – ispravno lečenje
NAŠ CILJ - naš zaštitni znak – zadovoljan pacijent

Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara

Održavanje sajta

© Poliklinika Ginako 2024. Sva prava zadržana