PONEDELJAK – PETAK 08:30-14:00 I 17:00-19:00022 472 383TC ATRIJUM, GLAVNA 176, 22400, RUMA

“BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI” PREVENCIJA KARCINOMA GRLIĆA MATERICE

08.03.2019.
Slika-1..jpg

Ono što karcinom grlića materice čini izuzetkom među svim ostalim malignim tumorima je njegova pogodnost za rano otkrivanje. U cilju ranog otkrivanja promena na grliću materice primenjuju metode i analize koje su  bezbolne, jednostavne, lako izvodljive, a rezultati se dobijaju brzo.

Osnovni značaj primene ovih  metoda, koje su skrinig metode (nisu dijagnostičke) je da  se utvrdi prisustvo promena na grliću materice koje zahtevaju primenu konačne dijagnostičke metode, a to je biopsija. Ona će dati tačnu  patohistološku dijagnozu. Konačan cilj svih ovih mera je da se otkriju promene na grliću materice u njihovoj ranoj fazi, kada one  još uvek nisu zloćudne ali ako se ne leče ispravno i na vreme mogu jednog dana da pređu i rak na grliću materice.

  1. Papanicolaou test (“Papa test”) je metoda ispitivanja ćelija  uzetih sa površine i iz kanala grlića materice. Od uzetog uzorka se pravi razmaz ćelija koji se fiksira na mikroskopskoj pločici i boji po metodi Papanikolau. Posle bojenja vrši se mikroskopska analiza osobina ćelija. Nalaz Papa testa može da ukaže na prisustvo zapaljenja na grliću,  na prisistvo izmenjenih ćelija, pa čak i na prisustvo zloćudnih ćelija. Zbog životnog stila adolescentkinja i mladih žena u  praksi bi bilo  idealno da se prvi Papa test uzme godinu dana nakon prvog seksualnog odnosa, potom jednom godišnje redovno, a kada dva uzastopna rezultata  Papa testa budu uredna razmak može biti i duži od godinu dana, ali nikako duži od 2 eventualno 3 godine.
  2. Kolposkopijaje metoda  pregleda grlića materice i dela vagine, pomoću optičkog aparata – kolposkopa, koja ima za cilj da utvrdi da li na grliću materice postoje neke promene koje se veoma često “golim okom” ne mogu otkriti, a koje zahtevaju dodatnu dijagnostiku. U svakodnevnoj praksi kolposkopija bi trebalo da se radi svakoj ženi zajedno za uzimanjem brisa za Papa test. Razloga ima više ali najznačajniji je taj što u našoj zemlji još uvek nije u potpunosti zaživeo nacionalni, organizovani skrining raka grlića materice niti je svest  svih naših žena takva da same idu jednom godišnje na sistematske ginekološke preglede. Zbog toga bi ovaj pregled  trebalo da se primenjuje kao  bazična metoda za ranu dijagnostiku raka grlića materice kod svih žena koje dođu kod ginekologa iz bilo kog razloga uz, naravno, obavezno uzimanje i brisa za Papa test.
  3. HPV tipizacija (bris grlića materice na prisustvo HPV infekcije). HPV infekcijaje najčešća, polno prenosiva bolest koju izaziva humani papiloma virus – HPV. Infekcija ovim virusom je veoma česta ali svega  oko 30{8fe4410a4282107f1d980bca4d73c760dc0e4fa0a9a93e8da1b9127205eba39d} inficiranih razvija kliničke simptome, što zavisi od stanja imunološkog sistema. Postoji veoma veliki broj ovih vrsta virusa, od kojih se neki  direktno povezuju sa razvojem raka na grliću materice. Za žensku populaciju najznačajniji su visokorizični tipovi virusa (16, 18, 31, 33, 39, 45, 51, 52, 56) koji dovode do pojave “opasnih” promena na  epitelu grlića materice i to u odsustvu bilo kakvih simptoma. Ukoliko se ovo ne otkrije na vreme i ne leči pravilno, jednog dana (u dužem nizu godina) može da dođe do razvoja raka na grliću materice. Zbog toga je veoma značajno da se, osim Papa testa i kolposkopije grlića, uzima povremeno i bris grlića sa ciljem da se utvrdi da li je HPV infekcija prisutna, a ako jeste koji je virus izazvao ovu infekciju.

Kada se Papa test i kolposkopija istovremeno koriste pouzdane su u oko 95{8fe4410a4282107f1d980bca4d73c760dc0e4fa0a9a93e8da1b9127205eba39d} slučajeva, a zajedno sa biopsijom grlića predstavljaju tri metode  koje  su nam  dovoljne da sa sigurnošću postavimo dijagnozu. Ako tome dodamo i uzimanje brisa na prisustvo HPV infekcije možemo “uhvatiti” bilo koju premalignu promenu u začetku ili u “nultiom” stadijum raka grlića materice koji je stoprocentno izlečiv.

PORUKA:

Ono što mora da se kaže i da se zna: mi, lekari, ne možemo da činimo “čuda”, da lečimo i uvek izlečimo ono što je uznapredovalo. Ne zavisi sve od nas lekara,  najviše i pre svega zavisi od svesti pacijenata o neophodnosti preventivnih pregleda.

“VI STE TI KOJI PRVI MORATE DA VODITE RAČUNA O VAŠEM ZDRAVLJU!

 JAVITE SE JEDNOM GODIŠNJE NA SISTEMATSKI GINEKOLOŠKI PREGLED!

 OSTALO JE NAŠE! ”

U poliklinici GINAKO preventivne, sistematske ginekološke preglede obavljaju specijalisti ginekologije i akušerstva:

  • prim. dr sc. med. Jadranka Ravić i
  • dr med. Slavko Arbanas

 

NEW-logo-Ginako-5

Već 23 godine je
NAŠA MISIJA - ljubaznost – prijatan ambijent
NAŠA VIZIJA - lična medicinska edukacija
tačna dijagnoza – ispravno lečenje
NAŠ CILJ - naš zaštitni znak – zadovoljan pacijent

Sadržaj na našem sajtu je namenjen samo za opštu informaciju i nije zamena za savet i pregled lekara

Održavanje sajta

© Poliklinika Ginako 2023. Sva prava zadržana